Kinderen leggen Tiny Forest aan als start Gezonde Buurt Assendelft

11 maart 2019

Op woensdag 13 maart is het zover, dan is de officiële kick-off van het project ‘Gezonde Buurten’ in Assendelft in de wijk Saendelft. Samen met buurtbewoners hebben initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie gekeken hoe de buurt groener, speelser en duurzamer kan worden gemaakt. De eerste stap is een Tiny Forest aanleggen; een inheems bos ter grootte van een tennisbaan waar kinderen spelenderwijs meer te weten komen over de natuur. Tientallen basisschoolkinderen uit Zaanstad gaan op Nationale Boomfeestdag het bos planten. 

Lenie Rademaker – de Vries, projectleider Gezonde Buurten: “Dit unieke bos is niet alleen voor kinderen bedoeld. We leggen deze buitenplek ook aan met het idee dat ook jongeren en volwassenen een fijne plek hebben om elkaar wat vaker op te zoeken." 

Behalve het Tiny Forest komt er ook een kilometer lang ‘bloemenlint’ langs het fietspad aan de noordkant van de wijk en zijn er plannen voor een natuurlijke speelplek bij Tulpenburgh. Ook met het oog op bewegen zijn er initiatieven; zoals trimtoestellen langs een route waar veel hardlopers lopen. En op een nog te bepalen locatie komt een hondenspeelplek. 
Er wordt binnen dit project samengewerkt met het Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan en de Gemeente Zaanstad. Woensdag 13 maart planten leerlingen van basisscholen IKC de Oceaan en OBS De Meander het Tiny Forest. Dit doen zij samen met Dave Ensberg-Kleijkers, kersverse directeur van Jantje Beton.

Saendelft-West

Sinds de start in 2018 zijn Jantje Beton en IVN Natuureducatie samen met buurtbewoners uit Saendelft-West op zoek gegaan naar leuke oplossingen om de buurt nog groener, vrolijker en duurzamer te maken zodat iedereen zich er fijner voelt. De wensen komen vanuit zowel volwassenen, kinderen als jongeren.  Lenie Rademaker – de Vries: “Het is vooral een DOE-project: niet alleen bedenken, maar vooral ook samen doen. De wijksafari’s en bewonersbijeenkomsten hebben zulke mooie ideeën opgeleverd. Deze dromen gaan we de komende maanden stap voor stap werkelijkheid laten worden.”  Om deze verbeteringen in de openbare ruimte nog meer te benutten, zullen de omliggende scholen het Tiny Forest voor natuuronderwijs benutten en gaat een groep bewoners aan de slag om natuurspelen op de kaart te zetten. Ook zijn er al plannen voor een gezonde wereldbarbecue in juni en september.

Buurtbewoners, kinderen en alle betrokken partijen hebben een uitnodiging ontvangen om dit feestelijke startmoment woensdagochtend bij te wonen. Voor vragen over het Gezonde Buurten-project in Saendelft-West kunt u contact opnemen met José van Ooijen (Jantje Beton) via 06 401 932 85.