Voor organisatoren

Superleuk dat je meedoet met de Buitenspeeldag! Je kunt jouw activiteit zo gek maken als je wilt, klein maar fijn mag ook: van stoepranden of hinkelen in de straat, van het extra promoten van het reguliere woensdagmiddag sport- en spelaanbod in je gemeente tot het omtoveren van het stadshuisplein in een ware speeltuin. Hieronder vind je handige tips voor het organiseren van jouw activiteit.

Meld je aan

Organisatietips

Je hebt een leuke activiteit bedacht, maar hoe nu verder? Lees hieronder tips die je kan gebruiken bij het organiseren van een Buitenspeeldag bij jou in de buurt.

  • Draaiboek

    Voor het organiseren van een activiteit is het heel handig om een draaiboek te hebben en/of maken. In een draaiboek beschrijf je welke taken er zijn en wie deze doet. Ook kun je beschrijven welke spellen je eventueel wilt aanbieden en welke materialen hiervoor nodig zijn.

  • Spelmateriaal

    Heb je voor de Buitenspeeldag spelmateriaal nodig en heb je dat nog niet? Denk dan eens aan de speelotheek of lokale Scoutinggroep. Daarnaast heeft de gemeente of lokale welzijnsorganisatie misschien wel een speelcontainer of ander mobiel speelmateriaal die ze beschikbaar willen stellen.

  • Vergunningen

    Bedenk bij elke activiteit die je opzet welke regelgeving van toepassing is. Buitenspeeldag op een afgesloten stuk straat organiseren? Dan heb je een vergunning van de gemeente nodig. Goed om te weten: Voor een straatactiviteit is een vergunning nodig je 6 tot 8 weken van tevoren moet aanvragen bij je gemeente.

  • Vrijwilligers

    Verzamel een groepje vrijwilligers en verdeel de taken onderling. Op de dag zelf is het prettig mensen te hebben die kunnen begeleiden bij de verschillende activiteiten.

Promotietips

Als je de Buitenspeeldag in jouw buurt organiseert, wil je natuurlijk dat iedereen hiervan weet en ook écht komt. Maar hoe doe je dat? Vooral laten zien dat je meedoet!

  • Social media

    Om je activiteit onder de aandacht te brengen is het een aanrader om social media in te zetten. Van Facebook tot Twitter, Instagram en zelfs LinkedIn. Hiermee kun je vrijwilligers werven, maar ook de buurt informeren over de activiteiten die er tijdens de Buitenspeeldag zijn.

    Tips en voorbeelden

  • Promotieposters

    Gebruik de promotieposters om je activiteit(en) lekker kenbaar te maken in de buurt. Hang ze op bij drukbezochte plekken in de gemeente. Denk aan scholen, winkels, sportkantines en natuurlijk de bibliotheek.

    Posters

  • Vrije publiciteit

    Genereer ook bekendheid voor de Buitenspeeldag in jouw buurt via verschillende media. Denk aan de lokale krant, radio of zelfs schoolkrant. Misschien lukt het wel om de burgemeester of wethouder het startschot van de Buitenspeeldag te laten geven? Dit is een mooie manier om ook van de pers in jouw buurt er aandacht aan te besteden.

    Download tips

  • Logo Buitenspeeldag

    In de bovengenoemde uitingen is het mogelijk het logo van de Buitenspeeldag 2024 te gebruiken. Dit zorgt voor herkenning omdat dit logo door heel Nederland in de uitingen voor de Buitenspeeldag wordt gebruikt.

    Logo Buitenspeeldag

Financiëringstips

Het organiseren van een activiteit kan soms ook geld kosten. Het is fijn om de kosten hiervan zo laag mogelijk te houden of, waar het kan, subsidies aan te vragen. Ook daarvoor hebben wij een aantal tips hieronder op een rijtje gezet.

  • Sponsoring

    Sponsoring van de activiteiten door de lokale middenstand kan de kosten van jouw activiteit tijdens de Buitenspeeldag drukken. Dit kan ook in natura. Bijvoorbeeld:

    • De plaatselijke groenteboer die appels als gezond tussendoortje aanbiedt aan de kinderen.
    • De lokale drukker die de promotieposters van de Buitenspeeldag drukt.
  • Gemeentesubsidie

    Ook geven sommige gemeenten een subsidie voor activiteiten tijdens de Buitenspeeldag. Informeer hiervoor naar de subsidiemogelijkheden bij jouw gemeente.